WAT IS CHIROPRACTIE

WAT IS CHIROPRACTIE?

Chiropractie is een medische discipline die zich bezighoudt met diagnose, behandeling en preventie van functiebeperkingen van het bewegingsapparaat en de effecten hiervan op het functioneren van het zenuwstelsel en de algehele gezondheid.

Het woord Chiropractie is afgeleid uit het Grieks en betekent “met de hand uitoefenen”. Manuele behandeltechnieken worden toegepast om beperkingen van het bewegingsapparaat en de gevolgen hiervan op het lichaam te behandelen en tegelijkertijd de gezondheid te bevorderen. Belangrijk hierbij is de holistische benadering van het klachtenbeeld. Bij zowel het onderzoek, de diagnose en de behandeling wordt het functioneren van de persoon in zijn geheel bekeken.

HOE WERKT CHIROPRACTIE?

Het doel van de chiropractische behandeling is om de beweeglijkheid van de wervelkolom en andere gewrichten te verbeteren en hiermee de informatie uitwisseling tussen de hersenen en de rest van het lichaam te optimaliseren. Beperkingen in het functioneren van de wervelkolom en andere gewrichten, ook wel blokkades genoemd, kunnen de informatie uitwisseling van het zenuwstelsel negatief beïnvloeden, waardoor klachten kunnen ontstaan.

Chiropractie is een behandelmethode voor jong en oud waarmee een grote variatie aan klachten behandeld kan worden. Een chiropractor behandelt voornamelijk rug- en nekklachten. Maar ook klachten als hoofdpijn, bekkenklachten tijdens zwangerschap of problemen in bijvoorbeeld de schouder, knie of enkel kunnen met chiropractie worden verholpen.